Wanneer ga je naar de psycholoog?

Vaak is het een enorm grote stap om te besluiten naar een psycholoog te gaan, maar nog vaker blijkt het de beste beslissing die je had kunnen nemen.

Wat je misschien tegenhoudt is het gevoel dat het helemaal niet nodig is om hulp te zoeken en het idee dat je het allemaal zelf zou moeten kunnen oplossen. Dat is jammer, want een psycholoog kan je zeker helpen je leven weer in de goede richting te krijgen en bepaalde zaken in een ander licht te zien, iets wat je in je eentje vaak niet lukt.

Duidelijke en minder duidelijke problemen

Sommige problemen en/of klachten zijn makkelijk te benoemen; dan weet je vaak zelf al wat het probleem is. Voor dit soort situaties bestaat er meestal een behandelmethode. Het zou dan ook zonde zijn als je daar zelf mee blijft worstelen terwijl een psycholoog je met succes kan behandelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan angst- en/of paniekaanvallen, een rouwproces of een burn out.

Als je niet weet wat er met je aan de hand is

Maar er zijn ook situaties waarbij het veel moeilijker is de ‘vinger op de zere plek te leggen’. Ook dan kan een psycholoog je helpen duidelijkheid te krijgen.

Erkenning van het probleem is de eerste stap…

De eerste fase van de behandeling is in alle gevallen het duidelijk krijgen van de klacht. Tenslotte kun je pas wat aan je probleem doen als je het erkent. Duidelijkheid over wat er precies aan de hand is, is dan onontbeerlijk. Kijk ook eens op de site van Psycholoog Tilburg waarvan de therapie oplossingsgericht en kortdurend is.

Terug omhoog uit het dal

Samen met je psycholoog zal je een behandelmethode of plan opstellen om weer uit het dal omhoog te klimmen. Samen stel je een doel en plan je de manier om dat te bereiken. Soms vereist dat verandering in jouw handelen en/of denken en dat is een proces waar je psycholoog je goed bij kan helpen.

Onderweg naar boven kan je best eens struikelen over een steen, of weer een stukje naar beneden rollen. Geen zorgen, dat hoort er allemaal bij!

Proces van verandering

De psycholoog geeft je inzicht in je eigen patronen en gedachten en leert hoe je anders kunt reageren. Op die manier ben je op een gegeven moment weer zelf in staat je leven in goede banen de leiden en gelukkig te zijn!

Kortom, zodra je het gevoel hebt er zelf niet meer uit te komen, is het tijd om naar de psycholoog te gaan. Wacht vooral niet te lang! Maak gerust een afspraak bij Psychologen Tilburg.