Angstklachten behandeling in Tilburg

Iedereen kent de fobie

De meeste mensen denken bij angstklachten vooral aan fobieën: hoogtevrees, vliegangst, smetvrees, pleinvrees of bijvoorbeeld claustrofobie. Het zijn vormen van gerichte angstklachten: je bent ergens bang voor. Iets specifieks.

Bang voor andere mensen

Je kunt ook bang zijn voor situaties (in relatie tot andere mensen). Dat zijn sociale angsten – bijna iedereen kent wel het ongemakkelijke gevoel als je voor een groep moet spreken, bang om jezelf belachelijk te maken.

Een sociale angst is dat gevoel maar dan honderden keren uitvergroot. Het kan over alle vormen van sociale interactie gaan. Bang om een flater te slaan, te zweten, domme dingen te zeggen of op welke manier dan ook af te gaan. Als je zo’n angstklacht hebt, voel je je vanzelfsprekend veel alleen.

Veel voorkomend: de paniekstoornis

Minder bekend zijn angstklachten die niet echt voor ‘iets’ zijn. En dat terwijl ze zeker net zo vaak voorkomen. Het kan goed zijn dat je zonder duidelijke reden ineens een gevoel van ademnood krijgt, pijn op je borst, je krijgt hartkloppingen, je zweet. Dat is een paniekaanval.
Maar die kan ook minder ‘paniekerig’ voelen: misschien heb je meer een dof gevoel, alsof je flauw kunt vallen, of alsof er iets onderhuids gebeurt, of je bent bang ineens een hartaanval te krijgen. Ook dat zijn paniekaanvallen.

Als je dat soort angstklachten nu vaker hebt, en je maakt je er zorgen over of je vermijdt dingen omdat je bang bent dat er weer zoiets kan gebeuren, dan zou je dus ook angstklachten kunnen hebben.

Of gewoon… bang

Maar de angstklacht die misschien wel het meest voorkomt is de gegeneraliseerde angst. Je bent gewoon bang, bezorgd, paniekerig, nerveus, opgejaagd, gespannen. Over de financiën, de toekomst, je kinderen, je gezondheid, werk, geen werk, noem maar op. Je gaat maar door, zelfs al weet je rationeel beter.

Rustige zorgvuldige behandeling

Er zijn verschillende manieren om aan angstklachten te werken. Vaak bestaat de behandeling uit gerichte ontspanningsoefeningen en actief werken aan het veranderen van bepaalde gedachtepatronen die niet kloppen met de werkelijkheid.

Je groeit weg van de angst

In de behandeling leer je, stapje voor stapje, de angst om de angst te doorbreken. Zodoende groei je er van weg. Het controleert niet meer je hele leven

Wij kunnen je helpen

Wij willen je graag van je angst af helpen. Neem contact op voor een kennismaking bij Psychologen Tilburg.