Wanneer ga je naar een psycholoog? – Psychologen Tilburg

Als je het zelf even niet kunt

Je kunt bij een psycholoog terecht als je het gevoel hebt het zelf even niet aan te kunnen. Op de normale manier, zelf of met familie en vrienden gaat het niet. En je weet dat er iets moet veranderen. Maar wat en hoe, je zou het niet weten.

Een psycholoog kan je op zo’n moment helpen bij de vele verschillende vragen en klachten over en in je leven, de liefde, het werk.

Welke klachten?

Sommige klachten hebben een duidelijk ‘gezicht’. Ze zijn goed beschreven en begrepen, hebben een naam en meestal velerlei behandelmethoden. Denk aan burn-out, angstklachten of rouwverwerking en verliesverwerking.

Maar dezelfde klachten kunnen op mensen een heel verschillende uitwerking hebben: verdrietig voelen, huilbuien, piekeren, prikkelbaar, zenuwachtig, onrust, slecht slapen, verlies van eetlust, buikpijn, rugpijn, aankomen in gewicht of juist afvallen, eetbuien, roken of drinken. Niemand ervaart een klacht hetzelfde en reageert er dus ook anders op.

Het zijn in ieder geval onderwerpen die een enorme impact op je leven hebben, maar waar je maar moeilijk grip op krijgt. Ook als je niet begrijpt wat er precies met je aan de hand is, kunnen de bovengenoemde signalen een belangrijke reden zijn om een psycholoog te raadplegen.

Hoe helpt een psycholoog?

De meeste psychologen hebben zich door ervaring en voorkeur gespecialiseerd in één richting. De een geeft je inzicht in je gedachten en gevoelens, de ander werkt vooral ervaringsgericht (je doet dingen anders waardoor je nieuwe positieve ervaringen opdoet) en de laatste is meer gericht op het manipuleren van het onderbewuste (bijvoorbeeld door middel van hypnose).

In alle gevallen zal een psycholoog je eerst helpen je vragen en klachten zo precies mogelijk te formuleren.Vervolgens zal een plan van aanpak je duidelijkheid geven over de weg die jullie samen gaan afleggen. Overigens is het voor de meeste mensen al zeer plezierig op verhaal te komen bij iemand die goed kan luisteren.

Wil je meer weten over psychologen in Tilburg?

We zijn benieuwd naar je verhaal en willen je graag helpen. Ook als je meer wilt weten over onze werkwijze of een vraag hebt over jezelf, neem telefonisch contact op met onze praktijkassistent of stuur een e-mail naar Psychologen Tilburg.